söndag 7 juni 2009

Mina tankar kring bedömning av ”kineser”


Jag måste bara skriva av mej lite ang. MINA tankar kring bedömning av Chinese crested dog och Powder puff.
Jag undrar hur domarna tänker och hur deras val bidrar till rasens hälsa och välbefinnande.
Detta står skrivet i ”kinesernas” rasstandard:
-Käkarna skall vara starka med komplett och regelbundet saxbett. (Det tolkar JAG som ett komplett bett 42 tänder och ett korrekt saxbett)
Sedan följer
Fel: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.
NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet. (Ett felande bett kan orsaka fruktansvärt lidande för hunden, vilket påverkar dess hälsa)

När blev tandförluster och bettfel samma sak?
Sen tror jag att många ser tandbortfall och bettfel som samma sak, det är det INTE! Och det accepteras om de nakna har tandbortfall. Jaa men att hunden sedan har ett snett bett med den ena hörntanden i gommen. (Det ÄR ett bettfel, oavsett ras). Men vid några tillfällen när jag har kollat hundar med extremt trånga och sneda bett i munnen, och sagt vad jag tycker om dessa bett har jag fått höra sedan på ryktes vägar att jag är knäpp och inkompetent! Den hunden ser ju inte så farlig ut i munnen. Helt OK! Den är ju naken osv. Det må så vara att den är naken men enligt MEJ så är det ett bettfel.

Hade det varit en hund av min andra ras BORZOI hade den varit diskvalificerad på utställning! PUNKT SLUT!
Hur tänker domarna när dom prioriterar en enligt standarden hund som ej ska prisbelönas, framför en hund som har hängande öron, eller är en Puff, eller har för mycket/för lite crest eller har fel handler? Det är ju saker som hunden eller rasen inte lider eller kommer att lida av. Man har ju sett till så att kineserna fått observandum på

• hudskador till följd av hälsovådlig och etiskt oacceptabel pälsborttagning (t.ex.
rakning/vaxning) för att dölja att huden inte är hårlös.
• bettproblem pga. skev underkäke.
Särskild uppmärksamhet ska därför fästas vid hud och käkparti.
Skev underkäke och/eller slapp tunga, s.k. tungfel är alltid diskvalificerande.

Jag har sett några skrämmande diskvalificerande bettfel på ett antal nakna kineser. Men det påverkar inte bedömningen på utställningen…
...vad går man då efter för standard?
Avlar man vidare på dessa hundar?
Detta är frågor som jag tycker är av stor vikt för rasen!
Varför ska det över huvud taget stå något om bett och tänder i standarden, eller varför ett observandum när det inte efterföljs?
Vad vinner RASEN Chinese Crested på att vi människor blundar?

// Jessica

4 kommentarer:

 1. Ja detta är förjäkligt,med tanke på hundens bästa framförallt.Och ställs dom ut går dom väl oxo vidare i avel tänker jag.Skönt att det nu är hårdkoll på Borzoierna i alla fall.Även om det slinker emellan en och annan där med.Men domarna måste ju vara kompetenta nog at se skillnad på vad som är vad,annars har dom inget där att göra...tycker jag...Bettfel ÄR ett bettfel,vem som än håller i snöret.

  SvaraRadera
 2. Jessica Mårtensson7 juni 2009 23:27

  Jag tycker att det är bra att dom flesta domare verkar tagit vårt observandum på Borzoi på allvar, och hoppas att alla observandum kommer att tas mer allvarligt. Vem som håller i kopplet och om hunden har stå eller häng öron och liknande är väldigt oviktigt i förhållande till ett bettfel tycker jag iaf.

  SvaraRadera
 3. "hade det varit på min andra ras Borzoi hade det varit diskvalifiserande punkt slut"

  det kan jag inte hålla med om, vi har dock många BIR/BIM vinnande hundar som skulle ha 0 pris och inget annat om man följer standarden, så nog döms snöret och flashigheten alldeles för många ggr, inte gynnar det rasen iaf.

  SvaraRadera
 4. Joo visst har du helt rätt! Men sedan VI fått vårt observandum så har betten kollats. Och hundar med trånga bett har diskvalifiserats. Det hade aldrig skett för ett år sedan. Kinesrna har dock också fått observandum på deras käkar.

  SvaraRadera